«Припинення війни дипломатичним шляхом»: про що говоритимуть Ердоган, Гуттереш та Зеленський?

Завтра, 18 серпня, у ході одноденного робочого візиту до Львова відбудеться зустріч президентів України та Туреччини Володимира Зеленського та Реджепа Тайїпа Ердогана з Генсеком ООН Антоніу Гутеррешом.  У тристоронньому форматі переговорів йтиметься про можливі кроки для припинення війни у дипломатичний спосіб і продовження дії “зернових коридорів”.

“У ході зазначеної зустрічі обговорюватимуться кроки, які можна зробити для припинення українсько-російської війни дипломатичним шляхом та розвитку дії механізму, створеного для експорту українського зерна на світові ринки”, – вказується у заяві.

Міжнародний експерт Юрій Олійник розповів, що мається на увазі під формулюванням «припинення війни у дипломатичний спосіб» та як тут варто діяти українській стороні.

Про це він розказав у ексклюзивному коментарі для ІА «ПІКА».

Якими будуть позиції Гуттереша та Ердогана під час зустрічі?

За великим рахунком, нічого нового там не відбуватиметься. Позиція Гуттереша, як і всіх лібералів з ООН, є прозорою і вона полягає у тому, що Україна повинна просто зупинити бойові дії байдуже, якою ціною. Зокрема, навіть якщо для цього нам треба буде поступитись окупованими територіями. Тому Гуттереш буде виступати «за мир» і за те, щоб Україна всілась із ворогом за стіл переговорів. Тим більше, що цього дуже хоче росія, а саме через Гуттереша вона постійно транслює свою позицію. Тому тут буде полеміка про «перерву» у війні, «замороження» ситуації і так далі.

А от позиція Ердогана є складнішою. Президент Туреччини хоче, щоб його країна стала важливим посередником між росією та Україною, адже тоді його статус дуже суттєво посилиться на світовій мапі. Ердоган хоче збільшити турецький вплив у центральній Азії, країнах південного Кавказу і у світі загалом. Тому якщо вищезгаданий переговорний процес розпочнеться, Ердоган буде намагатись брати у ньому дуже активну участь в якості «медіатора».

Новини, аналітика, ексклюзив – у нашому Телеграм-каналі! Приєднуйтесь! https://t.me/informagenstvopica

Проте я не думаю, що ми почуємо якісь конкретні пропозиції чи, тим більше, рішення. Швидше за все, наші гості захочуть, щоб Україна проголосила, що вона готова до перемовин із окупантом.

Як тут має діяти українська сторона?

Навіть попри тиск, який на Зеленського чинитимуть Ердоган і Гуттереш, йому варто буде чітко зазначити, чого хоче Україна. Наша позиція дуже проста і зрозуміла: ми погодимось на якісь переговори лише за умови, що росія забере свої війська і поверне нам наші території, якими ми володіли хоча б станом на 23-тє лютого 2022 року. Я думаю, що Зеленський так і вчинить, бо це позиція українського народу і влади.

Більше ексклюзивних новин читайте за посиланням: