Якою буде політика Ліз Трасс щодо України?

У Великій Британії завершилося голосування за нового лідера Консервативної партії і прем’єр-міністра, який змінить Бориса Джонсона. Перемогла у цих перегонах міністрка закордонних справ Ліз Трасс.

Про те, як зміниться політика Британії щодо України при Трасс, журналісту ІА «ПІКА» розповів міжнародний експерт Юрій олійник.

Якою буде політика нової прем’єрки Великобританії?

Як ми чуємо із заяв самої Трасс, вона має намір продовжувати політику свого попередника Бориса Джонсона. Ба більше, якщо говорити про стосунки Альбіону з росією, то вона може бути навіть більш жорстким політиком, ніж Джонсон. Так, вона вже заявляла, що за потреби готова «натиснути на кнопку». Це означає, що якщо рф знову вдасться до ядерного шантажу, то відповідь Британії буде жорсткою і рішучою. Тому я переконаний, що політика Великобританії залишиться проукраїнською і, як мінімум, підтримка України не ослабне, а може й навіть зросте. Себто, Трасс не піде ні на які переговори кремлем чи щось подібне, вона гнутиме свою лінію і це нам дуже на руку.

Довідка:

Ліз Трасс подолала чималий шлях у пошуках ключів від Даунінг-стріт, пише Guardian. Політикиня навчалася у Мертон-коледжі Оксфордського університету, тоді ж очолювала гілку Ліберально-демократичної партії. Юна Трасс активно виступала за легалізацію канабісу та навіть скасування монархії у Британії. Але у 1996 році долучилася до консерваторів.

Маючи фінансову освіту, вона кілька років пропрацювала в бізнесі, перш ніж стартувати у політиці. Але перші спроби були глевкими – вона програла на виборах у своїх округах у Західному Йоркширі у 2001 та 2005 роках. Їй це вдалося з третьої спроби у 2008 році, коли вона була обрана до міськради Гринвіча.

Тоді ж вона починає працювати у консервативному аналітичному центрі Reform. Там її помітив тодішній лідер консерваторів Девід Кемерон та обрав кандидаткою на округ Південно-Західний Норфолк, де торі гарантовано вигравали. Вибори 2010 року Трасс виграла з відривом у понад 13 тис. голосів.

Після цього остаточно сформувалися її політичні погляди лібертаріанство тетчерівського зразка: менше податків і соціальних виплат, більше підприємницької свободи й вільної торгівлі.

У 2012 році політикиня почала працювати в міністерстві освіти, а за два роки очолила міністерство екології.

Вона була противником Brexit та називала його “потрійною трагедією”, але після референдуму змінила погляди на протилежні. Трасс заявила, що вихід із ЄС став для Британії можливістю стати кращою.

Трасс однією з перших підтримала кандидатуру Бориса Джонсона після відставки Терези Мей у 2019 році. І до останнього підтримувала прем’єра напередодні його відставки. Через це саме її кандидатуру Борис Джонсон підтримав як свою наступницю.

Перш ніж очолити МЗС у кабінеті Джонсона вона була очільницею Міністерства торгівлі.