«Світ все ще боїться путіна»: військовий експерт про «Рамштайн-3»

За підсумками засідання контактної групи з питань оборони України “Рамштайн-3” у Брюсселі 15 червня учасники домовилися про надання державі нового озброєння для протистояння російській агресії. Загалом Україна отримає: 18 одиниць 155-міліметрових гаубиць; 36 тисяч 155-міліметрових снарядів; 18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць; додаткові снаряди до HIMARS; чотири автомобілі для ремонту техніки; дві системи берегової охорони із ракетами Harpoon; тисячі захищених радіостанцій; тисячі оптичних пристроїв, зокрема й нічного бачення. Звісно, така допомога, на думку багатьох, є надто малою і майже непомітною на фоні повномасштабної війни проти росії.

Кандидат військових наук і генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів, чому світова спільнота така несмілива у протистоянні агресії росії.

Про це він розказав у ексклюзивному коментарі для ІА «ПІКА».

В чому полягає позитив і негатив результатів цієї зустрічі?

Позитив у тому, що ми бачимо системність. Ідею не покидають, контактна група збирається щомісяця, обговорює допомогу Україні, старається її посилити і збільшити темпи надання нам зброї. Це, ясна річ, нас не може не тішити.

Проте «Рамштайн-3» не може нас і задовольняти, бо саме ці темпи надання нам зброї є далекими від ідеалу. Пройшло три місяці повномасштабної війни і світ став більш «сонним». Від тієї «партизанки», яку вони нам надавали (ПЗРК), до важкої артилерії – темпи постачання Україні озброєння дуже сповільнились. За таких умов ми не маємо змоги навіть зрівняти наш військовий потенціал з російським, не кажучи вже про те, щоб перевищувати його. А зупинити ворога можливо лише тоді, коли ми будемо в рівних умовах, бо тільки так все залежатиме лише від нас. Цього не відбувається, тому ми не можемо бути задоволені цією зустріччю.

Ексклюзивні новини у нашому Телеграм-каналі! ! Приєднуйтесь! https://t.me/pika_net_ua

А чому світ не допомагає нам так, як нам би цього хотілось?

Тому, що світова спільнота є нерішучою, несміливою і не настільки наполегливою у цьому спротиві, як ми. Це велика політика, де кожна держава відстоює, у першу чергу, свої особисті інтереси.

Крім того, я думаю, що світ досі боїться путіна. Тобто, всі розуміють, що повністю знищити росію буде складно, а в неї є певні ресурси, тому, можливо, не варто аж так проти неї виступати. Це страх. До того ж, росія хоч і не є «другою армією у світі», все ж, вона має численне військо, і війни проти такої армії не хоче ніхто. А що «стрільне» у голову путіна – не знає ніхто, бо його психіка дійсно не є здоровою. Проте для того, щоб досягти високої мети, треба бути сміливим, рішучим і багато працювати.

Більше ексклюзивних новин читайте за посиланням: